Det var en solskensdag då jungfru marie nyckelpiga stötte på en tusenfoting i honungsdaggen.
Vill du ha trollsmör och hallon? frågade nyckelpigan.
Ja om du också bjuder in snoken, sol ekorren, näckros baggen,
riddar fjärilen och lärkan, svarade tusenfotingen.

Åh vad trevlig då får vi duka upp till en stor högsommarfest under stjärnhimmeln, svarade nyckelpigan. Öken måsen, tam duvan och kungsörnen får också komma. Ja alla som vill får komma.
Dom hjälper säkert till med att sätta fram det stora klaffbordet.
Snoken var jätteglad att hon var inbjuden till kalas och slingrade sig ner till floden för att fånga en rosen röding till festmåltiden. En guld groda satt på en sten och tittade i ett teleskåp.Vad tittar du på? frågade snoken. Jag tittar efter solsten, kastvindar, vindfläktar och iskristaller uppe i skyn, svarade guld grodan. Följ med mig istället och leta bärnstens snäckor och rosen kvart i floden, sa snoken. Nyckelpigan har stor fest ikväll och behöver mycket att dekorera med. Du får vara med på festen och glöm då inte att ta med dig teleskåpet ifall vackra stjärnrubiner dalar ner från himlen.

Klaffbordet var framsatt och kungsörnen flög iväg för att dyka ner vid havet och fånga blåmusslor som skulle kokas i en lergryta till festen. Åh vad kungsörnen blev irriterad av tusentals blåklints maneter som inte ville flytta på sig. Då plötsligt kom det en grönlans val och satte skräck i maneterna.

Sol ekorren och lärkan hade fått i uppdrag inför kalaset att fylla många vaser med blommor. De plockade blåklockor, sippor, liljevita alprosor, honungsrosor och rosenröda vallmon.

Kalasbordet var dukat med dill, majs, endiver, trollsmör isatt i en ostkupa, blå musslor, rosen röding, oliver, rosenmynta och grapefruit. Alla blev mäktigt överraskade av den både gulröda, laxröda, morotsröda tårtan som näckros baggen bakat.

Cha-cha långdansen höll på hela natten lång. Tam duvan höll ett kuttrande tal och överraskade nycklepigan med en stor himmelsäng där alla somnade i tillsammans under stjärnhimmeln tills soluppgången kikade fram bakom grantopparna
och alla vaknade glada och lyckliga.

Sagodikt av Brigitte Ranniger