31december80

Vilken vacker gryning denna nyårsaftons morgon. Tog bilden klockan 8.28 från mitt köksfönster här i Göteborg. Det var så tyst, så tyst och så rogivande. Solen var på väg uppåt bakom masthuggskyrkan och och lyste  så det bildades vackra mildrosa färger i horisonten. Det var 1° och en sydostlig vind. Fåglarna hade vaknat och njöt av skönheten medans dom sakta flög mot vinden.

Tänk vad lycklig man kan vara att ta sig tid att se det vackra. Stanna upp och bara vara. Ge sig själv utrymme att betrakta och njuta.

Minns samma lugn förra året på nyårsaftonens förmiddag då jag stannande till för att lyssna på de porlande bäckarna när jag gick strandpromenaden utmed hamnen.

Ikväll blir det många nyårskalas och firande. Jag brukar ofta fira högtidsdagar på landet med traditionell kalkon men i år kommer det bjudas på fin utsikt från mitt köksfönster  ända tills det nya året rings in från masthuggskyrkan och det gamla rings ut. Det kommer också bli spektakulära fyrverkeri hela kvällen lång.

Min nyårsrätt kommer bli:

Fiskpaté med röd romsås 5-6 port.
Det här behövs till patén

400 g torsk och koljafilé
250 g kesella gourmet
1/4 dl 3 % mjölk
1 ½ msk potatismjöl
1 tsk salt
2 krm malen svartpeppar
3 ägg
3/4 dl kaviar
3/4 dl finhackad dill
Till såsen

3 dl gräddfil
1 dl filmjölk
40 g röd stenbitsrom
2 msk finhackad dill
lite salt och peppar
Gör så här:Paté.

Dela fisken i mindre bitar. Kör den i matberedaren. Blanda med kesella,mjölk, mjöl och kryddor, tillsätt äggen. Smörj en avlång form. Häll hälften av fiskblandningen i formen. Bred ut ett tunt lager eller spritsa kaviar ovanpå. Blanda ner dillen i resten av fiskblandningen och fördela den i formen. Grädda i 175 grader varm ugn i ca 1 timme. Täck ev med folie mot slutet.

Låt patén kallna innan den stjälps upp. Patén kan också fördelas i två mindre formar, förkorta då gräddningstiden.

Sås:Blanda samman ingredienserna. Smaksätt ev med salt och peppar.

Servera såsen väl kyld.

Till dessert:

Päron,kex, honung och nötter

Ha det gott!