Påskbröd

2 bröd

50 g jäst
5 dl vatten, 37°
2 tsk salt
1 olivolja

1 ägg

½ citron, rivet skal
ca 16 dl vetemjöl

1 vispat ägg till pensling av brödet

 

  1. Sätt ugnen på 175°. Smula jästen i en rymlig bunke, häll på 37° varmt vatten, tillsätt salt och rör ut jästen.  Vispa i olja och ägg. Blanda ner citronskal och mjöl (spara lite till utbakning)
  2.  Arbeta degen ordentligt till smidig konsistens, använd  matberedare eller elvisp om det blir för tungt. Pudra sedan över lite mjöl och täck med en ren kökshandduk och låt jäsa 45 min. Lägg degen på en mjölad bänk, dela i 4 bitar och arbeta lätt till långsmala limpor. Fläta samman limporna två och två samt vik in skarvarna så att du får 2 runda bröd.
  3.  Lägg  bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 15 min. Pensla sedan det uppvispade ägget och baka i nedre delen av ugnen i ca 45 min.