8juli80

Fick en Rotkäppchen som är en rosé trocken från min dotters pojkvän häromdagen
då jag hämtade dom från Landvetter flygplats. Tog en bild på
rosén när jag kom hem.Har klippt ut rosén och letar i mina bilder vad som
skulle passa ihop med rotkäppchen. Kyckling och sallad kanske eller
frukttårta?

8juli81

I mitten av 90 talet så skrev jag ett kompendium av ideér och tips för Dig som vill starta upp en alternativ verksamhet på Din lantegendom. I innehållsförteckningen står på sidan 1 vad gårdsturism är. På sidan 30 står det om vin och på sidan 31 i baren. Vad det gäller vad som står i baren så var jag och min dåvarande make med i en pub på landet som drevs av en förening. Ibland fick man stå i baren och det var inte lätt i början innan man lärde sig. På sidan 2 står det Bygemenskap, sidan 5 Bed&Breakfast, sidan 11 Bak-bagarstuga, sidan 14 Stenåldersmat, sidan 18 Festservie, sidan 26 Bondbröllop, sidan 34 Tårtdesign, sidan 36 Sälja Karameller, sidan 39 Blommor och trädgård, sidan 46 Örtaträd-gård, sidan 51 Hästverksamhet, sidan 55 Guidning, sidan 59 Lokal för gårdsbutik/cafè/IT, sid 61 Skyltning, sidan 63 Logotyper, sidan 65 Service, sidan 68 Marknadsföring, sidan 73 Kickoff, sidan 74 Sammanfattning.

Vin
Obs! All text under skrev jag i mitten av 90 talet.

I samband med Eu så har det kommit både bra och dåliga viner. På systemet kan du få råd och tips. Fråga gärna! Där finns olika broschyrer, prislista, varunytt och kundtidning. Det finns även böcker. Du kan även köpa presentkort och ge bort:100 kr eller 50 kr. När du serverar vin så är det viktigt med temperaturen. En bra tumregel är att hellre servera vinerna lite för kalla än för varma. Servera vin- erna en grad kallare på sommaren än på vintern. Röda viner smakar bäst ett par grader under den temperaturen du har i rummet. Vitt vin skall vara svalt men inte kallt. Servera alltid vitt vin först om du även har rött.

Ett perfekt vinglas har en fot att hålla i och såpass stort att det bara fylls upp till ca 1/4. Lättvin(25-30 cl)

Stark och dessertvin (10-15cl)

Tänk på!!!!!! Att välja en bra korkskruv så att inte korken går sönder så det blir en massa korksmulor i vinet. Vilket vin till maten? Numera kan man använda vin till maträtter mer som man själv känner

Tidigare följdes några av dessa regler

Nötkött   Fylligt rödvin
Kalvkött Griskött Kyckling  Lätt rödvin,rosèvin
Vilt  Fylligt rödvin
Kokt/stekt fisk Hummer,krabba Ost  Torrt vitt vin

Färska bär  Champagne
Exotiska frukter som papaya,kiwi,ananas  Sött portvin tex Cachucha nr 8106
Glass  Halvtorrt vin
Bakverk  Sött vitt vin
Kaffe och tårta med frukt i  Rött portvin tex Bridge Port 8048
Tårta med inslag av choklad i  Söt maderia
Äppelkaka  Kiviks Svartvinbärs vin 2929

Fruktsallad  Asti Cinzano 7711
Såser  Vini Tino
Drink före maten  Martini 1923

Vinets vänner!
Lök, peppar, selleri, paprika, pepparrot, rädisor, svamp, hasselnötter, valnötter, mandel, timjan, basilika och körvel

Vinets fiender!
Vinäger, ättika, citron, apelsin, sparris, tomat, spenat, endive, tomater, vin- druvor, rabarber, päron, lingon, vinbär, ananas, rökt smak, besk smak och choklad. En stek med gelè och ättiksgurka är ej vinvänligt med tanke på syran i gelèn och i ättiksgurkan.

Hur mycket går det åt om du skall beräkna en fest?

1 flaska vin 6-8 glas. Till 70 personer går det åt 27 flaskor om du bjuder 3ggr/ person. Tänk på att alla gäster kanske inte dricker vin utan se till att ha ett alternativ till hands.

Till förrätten: servera 1 glas vin, till huvudrätten: bjud 2 ggr. Ha alltid vatten till hands vid bordet.

Tips och ideer!!!

Om du skall fixa en bröllopsfest så kan du komma med förslag till kunden om vin ska serveras till maten.

Det finns självhäftande etiketter som man kan bestämma utormningen själv på och sedan sätta på vinflaskor. En bra sida att titta på nätet angånde etiketter.

http://www.vinetiketter.com

Ett brudpars namn kan tex stå på etiketten. Ställ små flaskor intill varje kuvert så har gästen ett bröllopsminne att ta med sig hem. Vid temamiddagar som tex jaktmiddagar kan etiketten anspela på en älg eller varför inte servera något jaktvin från sydafrika. Julmiddagar kan det stå God Jul! och på påsk Glad Påsk!

Hör med kommunen om du kan få ett tillfälligt utskänkning- stillstånd för speciella arrangemang. Lagen säger att du får inte sälja sprit utan tillstånd och du får inte bjuda på sprit till minderåriga.

Drinkar

Irish Cofee

Använd speciella värmetåliga glas. Häll varmt vatten till hälften i ett glas. Lägg i två skedar pulverkaffe och två tsk farinsocker och rör om.

Tillsätt 4 cl Irish Whisky. Toppa med lätt vispad grädde som hälls över baksidan på en sked. Eller spraya på med grädde från en burk. Strö lite pulverkaffe över drinken.

Alkoholfri Irish cofee

2 dl mjölk
1 msk snabbkaffe 1 tsk socker

Blanda snabbkaffe, socker och mjölk med is.
Skaka och sila.

Tom Collins

Det är en lång uppfriskande drink med mycket is i. Använd grogglas.

Blanda 1 tsk florsocker, saften av 1 citron med 4 cl gin. Skaka, sila och häll upp i glas. Tillsätt isbitar och en citronskiva.

Bloody Mary

Använd medelstora glas. 4 cl vodka
2 stänk worcestersås Lite citron, salt, peppar och tabasco om så önskas.
Fyll upp med tomatjuice. Lägg i isbitar.

Gin Fizz

Fyll en shaker till hälften med krossad is.
Häll i saften av 1 citron
 2 tsk florsocker och 5 cl gin
. Skaka kraftigt och sila i seltersglas. Fyll glaset med kallt kolsyrat vatten.

Äggtoddy

1 äggula
2 msk socker
5cl konjak, madeira, sherry eller portvin
Kokande vatten

Rör gulan och socker vitt och poröst i glaset. Häll i spriten eller vinet och fyll på kokande vatten. Servera omedelbart med en sked.

I baren

Se till att allt är förberett innan gästerna kommer. Alla glas skall vara rena och stå på sina plats. Det skall finnas ordentligt med is, citronskivor, apelsinskivor och liknande som skall användas till garnering. Det skall vara uppskuret och klart. Se till att du har pulverkaffe, vanligt kaffe, cappuchino,brun eller vit farin och grädde på sprayburk.Ta inte i frukt och is med fingrarna och håll glasen i foten eller nederdelen.

Lär känna de redskap du skall arbeta med så att det syns att du är lugn och säker. Ha alltid flaskorna stående på samma plats där du jobbar. Ställ tillbaka den där du tog den. Du jobbar snabbare på det viset. Skölj ut blandningsglas och shakern efter varje blandad drink så att inte nästa drink tar smak av den föregående. Håll rent och snyggt runt omkring. Ha en bunt med rena diskhanddukar för de kommer att gå åt. Flera förkläden.

Lycka till!
Hälsning från Brigitte Ranniger