Vedspis på lantgård.


En elektrisk spis är egenligen en kopia av en vedspis. Skillnaden är att istället för att lägga in ved i en vedspis så sätter man på den elektriska plattan man behöver i en spis (alltså inte en vedspis).
Många slängde ut sina vedspisar på 60 talet på landet och satte in moderna elektriska spisar.

Fördelarna med en elektrisk spis! Lätt att bara sätta på en platta, perfekt att ha i lägenheter i hyreshus.
Nackdelar! Går strömmen så är det ju inte lätt att vare sig värma eller koka mat i sin elektriska spis. Några timmar är väl ok men skulle man vara strömlös i sitt boende som det ofta kan bli på landet så kan det röra sig om 2 till 3 veckor. Sommaren går väl ann men mitt i en kall vinter kan vara förödande.

Fördelar med vedspis!  Tryggt att ha om elen inte fungerar. Kan även hålla konstant värme i köket om man har tillgång till ved. Billigare än den dyra elen. Om strömmen skulle gå på vintern och det är 20 grader kallt och allt har frusit som tex vatten så kan man ju smälta snö i vedspisen så man kan få lite kaffe.
Nackdelar! Kan vara jobbigt att ge sig ut i sin skog och ta ner träd för att sedan göra ved av dem. Det är en prosedur.
Har man en vedspis och det är elavbrott i flera veckor så kan man laga mat precis som i en vanlig elektrisk spis, baka, koka vatten som man kanske behöver att tvätta för är det elavbrott så går ju inte tvättmaskinen heller.

Bor man på en lantgård så är det bra att både ha en vedspis och en elektrisk spis.

Här står om vedspisar.

http://www.gardochtorp.se/varmt-med-vedspisen.aspx?article=4245