En uppgradering av påskgodiset
Dagens morgontips framför tv:n denna första dag i påskveckan bjöd på en oväntad  trendnyhet: Dubaichoklad – påskens nya guld, eller bara ännu en ursäkt att äta choklad med stil?
Vi pratar lyxiga praliner fyllda med pistagekräm, toppade med knaprig crunch och gärna penslade med lite guldglans – som om själva påskharen fått ett VIP-pass till Dubai. Ett stilfullt alternativ till skumharar och dragéägg, helt klart.
Och visst, att ge bort en hemgjord pralin i guldskrud är något helt annat än att rafsa ihop en påse lösgodis i en plastpåse. Det känns mer som att räcka över ett litet ”jag tänkte på dig” – i chokladform.
Så kanske är det just det vi behöver i år? Mindre plast, mer pistage. En dos vardagslyx och ett leende på köpet.
”Vad väljer du – guldpralin eller påskhare?”
Dubaichoklad med pistagekräm & crunch
Du behöver:
Till pralinskalet:
- 
200 g mörk choklad eller mjölkchoklad
 - 
(ev. ätbart guldpulver för dekoration)
 
Pistagefyllning:
- 
1 dl pistagenötter (osaltade, skalade)
 - 
1–2 msk florsocker
 - 
1 msk neutral olja eller smält smör
 - 
1 msk grädde eller kondenserad mjölk (valfritt – för krämighet)
 - 
en nypa vaniljsocker (valfritt)
 
Topping eller crunch (valfritt):
- 
Krossade cornflakes, hackade rostade nötter eller knaprig knafeh
 - 
Lite honung eller sirap att binda crunch med om du vill ha ett lager
 
Så gör du:
- 
Mixa pistagefyllningen:
Kör pistagenötterna i mixer tills de blir ett smul. Tillsätt florsocker, olja/smör och grädde (eller kondenserad mjölk). Mixa till en len, grön kräm. Smaka av. - 
Smält chokladen:
Hacka chokladen och smält försiktigt i mikro (30 sek i taget) eller över vattenbad. - 
Gör pralinskal:
Pensla eller häll choklad i silikonformar för praliner eller små muffinsformar. Täck kanterna. Kyl i 10–15 min tills det stelnar. - 
Fyll:
Klicka i pistagekräm, ev. lite crunch ovanpå. Lämna plats för chokladlock. - 
Förslut med choklad:
Häll resten av den smälta chokladen ovanpå fyllningen. Jämna till ytan. Kyl igen tills de är helt fasta. - 
Dekorera:
Tryck ut pralinerna ur formen. Pensla med ätbart guldpulver om du vill ha den där lyxiga Dubai-känslan. 
