Dagen innan resan

Skrivet av Brigitte Ranniger   

söndag, 31 juli 2005

 
Ja nu är det bara en dag innan långresan till Kanada 2005. Visst pirrar det i magen lite men det är mest spännande. Jag har varit två gånger innan i Kanada sen 2001 och är mycket förtjust i landet. Är mest intresserad av British Columbia dvs den västra sidan och Alberta med det ståtliga Rocky mountains. Efter midnatt  (svensk tid) imorgon landar vi i Calgary och sen blir det flyg till Vancouver som bara tar 20 minuter.   
 

 

 
© BR

Lillooet ligger ca 40 mil nordöst om Vancouver I British Columbia Canada och Lillooet district är på 2821 ha och har idag 2741 invånare varav 1230 är indianer. Stammen i Lillooet (Salishan) och som betyder ”de vilda lökarna” var tidigare ägare till ett 15 mil territory i bergsområden, inkluderat floden och sjön,Anderson lake,Seton lake och en del av Harrison Lake. Indianerna kallade sig innan” cayoosh” för det var ett bra markområde för indianernas.
Ponnys kallades ”cayuses”
Sen ett sekel tillbaka så bestod stammen av 4000 men många dog av sviterna av ”smallpox” smittkoppar ca 1862. 1808 besökte Simon Fraser via en flod området och gav floden namnet Fraser River som flyter genom stan.

Indianerna levde på fisk, jakt,rötter och bär.Laxfisket var viktigt vilket dom sedan lufttorkade eller rökte. De jagade björn,rådjur och bäver.De tränade hundar i att jaga. Många europeer kom till de otillgänliga trakterna i området för att jaga bäver  under 1800 talet men fann även guld i de svarta bergen som var heliga för indianerna.

Lillooet invarderades då folk fick nys om guldet och snart blev Lillooet det mest bebodda stället norr om San Francisco. Många guldsökare försökte ta sig upp till Lillooet i båt uppströms via floden Fraser river och drunknade. 
500 gruvarbetare fick jobb av regeringen att bygga en väg upp till Harrison river och sen skulle folk kunna ta sig via sjöar till Lillooet. Plötsligt bodde det 16 000 i området jämfört med 2741 idag. (Detta har jag skrivit 2005) 

Tåglinjen från Vancouver byggdes 1912 och är en av världens vackraste järnvägslinjer som tyvärr tills för några år sedan är nedlagt. Nu går B.C. trail med gods istället på linjen.

1880 byggdes Miyazaki Heritage House (ett av de vackrast husen i Lillooet)av en läkare och hans fru.Lillooet har både gått igenom bra och dåliga tider. 1970 förstördes nästan hela stan i en brand.   

 

 

Floden Fraser River flyter genom Lilloet och det är bara indianer som får fiska där.Vid den underbart vackra Seton Lake finns en badstrand där man kan blicka bort mot de snöklädda bergsmassiven.

Min dotter är med mig i tre veckor och därefter kommer jag att  knyta kontakter i The Lillooet Friendship Centre Society. På centret finns sommarfritids för indianbarn och även aktiviteter efter skolan. Det finns hjälpprogram för indiankvinnor som blivit utsatta för våld, utskänkning av mat, information om HIV och information om samhället.

 Min målsättning är att kartlägga hur indianerna i Lillooet har det i idag i jämförelse med andra icke indianer som bor i Lillooet. Hur ser det ut i skolorna? Hälso/tandvården? Förekomsten av diabetes/ADHD?Intressant vore att veta hur indianerna lever i ett av de fem reservaten i området som är ganska så otillgängliga. Har de egna samhällen eller styrs de av samhället i Lillooet?

Det finns en hel historik på biblioteket vilket jag ofta kommer att besöka eftersom där finns mycket information bevarat. Jag har med mig en dator och kommer att skriva här då och då om nu all teknik fungerar i den canadensiska vildmarken. 

Det finns  3 vägar till lillooet och då får man vara beredd på att köra slingrande vägar utmed stup.
Vancouver

Skrivet av Brigitte Ranniger   

torsdag, 04 augusti 2005

Vancouver är staden som har allt. Omfamnad av bergsmassiv och stilla havet gör den till en av världens vackraste städer. Efter en lång resa från Göteborg kom vi lyckligt fram. Innan Calgary hamnade vi i en svår turbulens och det kändes som planet skakade som en vante. Kaptenen gick ut med en varning att landningen kanske skulle bli krånglig och bad oss hålla utkik efter nödutgångarna. Stanley Park är en underbar park att promenera i speciellt gångvägen ca 1 mil utmed stilla havet. Igår kväll var det festligheter i parken med ett halvtimmes stort festfyrverkeri som Kina bjöd på till storartad musik. Massvis av fritidsbåtar hade lagt till utmed stranden och tusentals människor satt och njöt sv skådespelet med sina picknickkorgar. Idag går färden österut mot Hope. 

 

 
 Harrison Hot spring 
 
 
 

 

Skrivet av Brigitte Ranniger   

lördag, 06 augusti 2005

I Harrisson hot spring finns två heta mineralkällor.En är 45 grader varm och den andra 65 grader. Förr var platsen helig för indianerna som kom dit för att bli healade. Det finns 8 olika mineraler i källorna och vi kände på vattnet som var kokhett. Harrisson är ett populärt ställe att besöka med den vackra sjön och glaciären som tonar upp sig i fjärran.


Harrison hot spring 2005
© BR

 


Harrison hot spring 2005
 

Vi kör mot Hope
den 6 augusti 2005

Staden är  känt för många filminspelningar bl a ”Rambo” av Sylvester Stallone som spelades in på de höga bergsmassiven och även inne i centrum.

 

Indianerna ”Sto:lo” – People of the river hade en tradition att kasta tillbaka fiskbenen av den lax de fiskat i Fraser river.

 

3 km utanför staden ligger sjön Kawkawa där några barn för ett tag sen blev attackerad av några pumor. 

 

 

 


Alexandra Bridge B.C. Kanada 2005

http://en.wikipedia.org/wiki/Alexandra_Bridge_Provincial_Park