Jag minns eftermiddagskaffet på helgerna. Doften av nybryggt kaffe, småprat vid bordet och något nybakat som stod på köksbänken och svalnade. Just på hösten var det alltid Apfelkuchen – den klassiska tyska äppelkakan som min mormor bakade med självklar hand.
Den doftade av äpplen, smör och kanel – en blandning av värme, trygghet och förväntan. Det var inte bara en kaka. Det var ett sätt att samlas.
Ska försöka baka en sådan idag typ 1 portion till eftermiddagskaffet.
Mini-Apfelkuchen – 1 portion (ca 200 kcal)
Ingredienser
-
½ litet äpple (ca 50 g)
-
1 tsk smör eller margarin (5 g)
-
1 tsk socker (eller sötningsmedel)
-
2 msk vetemjöl (15 g)
-
1 msk havregryn (10 g)
-
1 msk lättmjölk (15 ml)
-
1 msk äggvita (eller ½ ägg)
-
½ tsk bakpulver
-
Kanel efter smak
-
Några droppar vaniljextrakt (valfritt)
Gör så här
-
Förbered fyllningen:
Skala och skär äpplet i små bitar. Stek lätt i smöret med kanel och socker tills äpplet blir mjukt och doftar gott. -
Blanda smeten:
Rör ihop vetemjöl, havregryn, bakpulver, äggvita, mjölk och vaniljextrakt till en tjock smet. -
Montera:
Häll smeten i en liten ugnsform (ca 8–10 cm i diameter) eller en muffinsform. Lägg på äppelbitarna. -
Strö över “streusel”:
Blanda 1 tsk havregryn + ½ tsk smör + lite socker eller sötningsmedel. Nyp ihop och smula över. -
Grädda:
175 °C i 15–20 minuter tills den fått gyllene färg.
✨ Näringsvärde (ungefär)
-
Energi: ca 195 kcal
-
Protein: 4 g
-
Fett: 6 g
-
Kolhydrater: 30 g
-
Fiber: 2 g
Första försöket. Mums blev det iallafall och mättande.