Jag minns eftermiddagskaffet på helgerna. Doften av nybryggt kaffe, småprat vid bordet och något nybakat som stod på köksbänken och svalnade. Just på hösten var det alltid Apfelkuchen – den klassiska tyska äppelkakan som min mormor bakade med självklar hand.

Den doftade av äpplen, smör och kanel – en blandning av värme, trygghet och förväntan. Det var inte bara en kaka. Det var ett sätt att samlas.

Ska försöka baka en sådan idag typ 1 portion  till eftermiddagskaffet. 

Mini-Apfelkuchen – 1 portion (ca 200 kcal)

Ingredienser

  • ½ litet äpple (ca 50 g)

  • 1 tsk smör eller margarin (5 g)

  • 1 tsk socker (eller sötningsmedel)

  • 2 msk vetemjöl (15 g)

  • 1 msk havregryn (10 g)

  • 1 msk lättmjölk (15 ml)

  • 1 msk äggvita (eller ½ ägg)

  • ½ tsk bakpulver

  • Kanel efter smak

  • Några droppar vaniljextrakt (valfritt)


Gör så här

  1. Förbered fyllningen:
    Skala och skär äpplet i små bitar. Stek lätt i smöret med kanel och socker tills äpplet blir mjukt och doftar gott.

  2. Blanda smeten:
    Rör ihop vetemjöl, havregryn, bakpulver, äggvita, mjölk och vaniljextrakt till en tjock smet.

  3. Montera:
    Häll smeten i en liten ugnsform (ca 8–10 cm i diameter) eller en muffinsform. Lägg på äppelbitarna.

  4. Strö över “streusel”:
    Blanda 1 tsk havregryn + ½ tsk smör + lite socker eller sötningsmedel. Nyp ihop och smula över.

  5. Grädda:
    175 °C i 15–20 minuter tills den fått gyllene färg.


✨ Näringsvärde (ungefär)

  • Energi: ca 195 kcal

  • Protein: 4 g

  • Fett: 6 g

  • Kolhydrater: 30 g

  • Fiber: 2 g

Första försöket. Mums blev det iallafall och mättande.