En påminnelse om att kärlek också finns i det enkla: i att hålla, vårda och låta det vackra få vila en stund i våra händer.
Sida 4 av 699
Om några månader närmar vi oss jul, och många letar säkert redan nu efter inspiration i förra årets populära julbloggar.
Än doftar det dock oktober – och visst är det ändå skönt att tiden inte rusar iväg för fort.
Det är något särskilt med den här övergångstiden, när löven ännu prasslar under fötterna och mörkret sakta smyger sig in tidigare för varje kväll.
Den här morgonen ligger dimman tät över fälten, och solen kämpar sig fram som ett matt klot av ljus.
Snart kommer tiden för ljus i fönstren, doften av gran och saffran, men ännu får oktober hålla oss kvar en stund till. Låt väntan ta sin tid – som om naturen själv viskar: inte än, men snart.

Några dagar efter att min dotter tagit studenten här i Göteborg i början av juni 2001 så hade vi packat klart för en resa till Nordamerika.
Körde förbi Mojave Air and Space Port 2001
Lake Tahoe Cartwrights Ranch Ponderosa
Viktoria B.C. Canada ”City of garden” 2001
Jag minns eftermiddagskaffet på helgerna. Doften av nybryggt kaffe, småprat vid bordet och något nybakat som stod på köksbänken och svalnade. Just på hösten var det alltid Apfelkuchen – den klassiska tyska äppelkakan som min mormor bakade med självklar hand.
Den doftade av äpplen, smör och kanel – en blandning av värme, trygghet och förväntan. Det var inte bara en kaka. Det var ett sätt att samlas.
Ska försöka baka en sådan idag typ 1 portion till eftermiddagskaffet.
Mini-Apfelkuchen – 1 portion (ca 200 kcal)
Ingredienser
-
½ litet äpple (ca 50 g)
-
1 tsk smör eller margarin (5 g)
-
1 tsk socker (eller sötningsmedel)
-
2 msk vetemjöl (15 g)
-
1 msk havregryn (10 g)
-
1 msk lättmjölk (15 ml)
-
1 msk äggvita (eller ½ ägg)
-
½ tsk bakpulver
-
Kanel efter smak
-
Några droppar vaniljextrakt (valfritt)
Gör så här
-
Förbered fyllningen:
Skala och skär äpplet i små bitar. Stek lätt i smöret med kanel och socker tills äpplet blir mjukt och doftar gott. -
Blanda smeten:
Rör ihop vetemjöl, havregryn, bakpulver, äggvita, mjölk och vaniljextrakt till en tjock smet. -
Montera:
Häll smeten i en liten ugnsform (ca 8–10 cm i diameter) eller en muffinsform. Lägg på äppelbitarna. -
Strö över “streusel”:
Blanda 1 tsk havregryn + ½ tsk smör + lite socker eller sötningsmedel. Nyp ihop och smula över. -
Grädda:
175 °C i 15–20 minuter tills den fått gyllene färg.
✨ Näringsvärde (ungefär)
-
Energi: ca 195 kcal
-
Protein: 4 g
-
Fett: 6 g
-
Kolhydrater: 30 g
-
Fiber: 2 g
Första försöket. Mums blev det iallafall och mättande.
Idag blev det en riktig hemmagjord söndagsrätt – enkel att förbereda, men med känslan av något extra.
Jag blandade kycklingfärs med 1 msk ströbröd, lök, 1 ägg, lite senap, salt och peppar, formade en rulle och lindade in den i bacon. När den stått i ugnen 200 grader i 30 minuter spred sig doften i hela köket – och när den kom ut var baconet gyllene och krispigt.
Jag serverade rullen i två tunna, varma skivor. Till det en potatis som jag skar först i tunna skivor och stekte den tills den blev krispig. Till det en sallad som jag byggde upp lite på höjden. Basen med strimlad gurka och morot, mellanlagret av krispiga salladsblad, och på toppen lite hackad morot och rädisa och två små bitar färdiga rödbetor. Till det en klick lätt yoghurtsås med lite senap i – en lätt men mättande söndagsmiddag.
Till dessert: äpplemos med en liten maräng och några bitar kex. En perfekt avslutning på helgen.
Nu har jag flera bitar av kycklingrullen kvar – lagom att frysa in eller spara till några kommande måltider i veckan. Det känns alltid extra bra när man får både en god söndagsmiddag och lite färdig, hemlagad mat på köpet.
Min son bjöd ut mig idag på en roadtrip. Första stoppet blev på en fin utsiktsplats i tjörn där vi såg ut över Tjörnbron som vi just kört över – solen glittrade i vattnet som nästan var spegelblankt.
Nästa stopp blev Laxbutiken i Ljungskile, där vi åt en härlig lunch med utsikt över fjorden. Buffén dignade av olika laxsorter, såser och fräscha tillbehör. Jag valde varmrökt lax med potatispuré och grönsaker – så gott! Efter maten tog vi en promenad ner mot vattnet och njöt av stillheten.
Sedan körde vi vidare till Gustafsberg utanför Uddevalla, Sveriges äldsta badort. Här finns vackra gamla byggnader, stora lindalléer och en lugn atmosfär som känns tidlös. Löven glödde i gult och rött. Vi tog en promenad och stannade sen till vid Konditori Snäckan för kaffe och lite smått och gott – en perfekt paus.
Dagens sista stopp blev Vänersborg, där vi strosade runt på torget, tittade i butiker och såg folk sälja loppisfynd. Staden var full av liv, men ändå rofylld, med trädens höstfärger som ram runt allt.
Det blev en riktigt lyckad dag – full av färger, god mat och små upplevelser längs vägen.
Kl. 18.30 i kväll förändrades himlen plötsligt i bara några minuter. Molnen lyste i flera olika färger, och de vita huslängorna blev nästan ljusblå i skenet. Samtidigt ven vinden hårt genom kvarteren. Ett märkligt och magiskt ögonblick som försvann lika snabbt som det kom. Har aldrig sett något liknande.
Jag gick i textilslöjd i skolan i början av 60 talet här i Göteborg. På första sidan i min pärm står klass 3. Längst upp på varje sida står Göteborgs allmäna skolstyrelse handarbetsavdelning. Alla eleverna skulle gå på det. 3 klass lärde man sig förstygn, efterstygn, kaststygn, korstygn, stjälkstygn och langetsstygn. Man skulle även lära sig fållstygn, fästning av tråd och stickning.
Klass 4 skulle man lära sig att sticka tumvantar av ullgarn. Sen skulle man lära sig stoppa strumpor. Stoppgarnet borde ha samma färg som strumpan och vara av lämplig kvalitet och så skulle man välja en nål som passade till garnet.Använd stoppsvamp! Om så skulle erfordras jämnar och putsar man den trasiga kanten runt hålet. Börja med en rad förstygn längs ena sian spänn trådar tvärs över hålet i maskornas längdriktning och stoppa sedan vågrätt. När stoppen som skall vara jämn och tät är färdig fäster man på samma sätt som man började.

Strumpstopp
©Picture Brigitte Ranniger
Man skulle även lära sig att göra fällsöm och vändsöm när man ska sy andra tyger
Klass fem skulle man lära sig sticka sportsockor i ullgarn där benet skulle stickas i resårstickning. 2 räta och 2 aviga maskor 10 cm. Sedan skulle man lära sig göra snedremsor, tränsade knapphål,stolphålsöm och myrgång. Myrgång är den vanligaste av hopdragningssömmare och bör sys på relativt glest material.
Myrgång
©Picture Brigitte Ranniger

Myrgång
©Picture Brigitte Ranniger
Klännings lapp, flanellstygn och sen lära sig göra fåll med hörn.

Klännings lapp
©Picture Brigitte Ranniger
klass 6 skulle man lära sig hur en knapp sys fast, korstygn, kastfållning på handduk och ett monogram i nedre vänstra hörnet från fållen räknat. På finare handdukar sätter man ofta monogram på mitten. Handdukens mönstring får betsämma namnets placering.
397:20.6000.4.62. Bohusläningens AB Uddevalla










