Idag är det måndagen 25 maj. Solen börjar glimta fram nu på förmiddagen här i Göteborg.Har suttit och läst Göteborgposten om Majornas stora loppmarknad som var i går och det var grejer det må jag lova eftersom jag var där själv. Det var hur mysigt och trevligt som helst trots att det kom lite regn mitt på dagen som senare gick över till solsken senare på eftermiddagen.
Hoppas att det här är något som Majorna kommer att fortsätta med.

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=496960

På tal om mysigt så har  landsbygden sin charm och naturupplevelser.Förr i tiden så gifte sig många på sina gårdar och ibland så blossar det upp trender med tjusiga romantiska bondbröllop.När jag höll kurser i gårdsturism så ingick även i kompendiumet  ”bondbröllop” .

bondbrollop2

När det gäller bondbröllop så brukar själva vigsel ske i kyrkan och sedan brukar brudparet komma sittandes i en vackert lövad hästkärra. Om man tittar på bröllopet på bilden som finns nedanför så var det den 12 december 1924. Bröllopsfesten hölls inne i huset på gården  dekoretat med girlanger. Det är intressant att se klädesvalet. I kvinnornas vita festklänningar sitter något längst till vänster bredvid deras överarm. Det är kanske mistel eller lummel som det fanns gott om i gårdens egna mark och som användes för egen bruk oftast inför jul.

Det kom en inbjudeskort till Klas Karlsson i klåddegärde att övervara vigselakten mellan Anders Valdemar Olsson och Emmy.
Söndagen den 14 december 1924 kl 12 i Tackkullen Hindås.

vigsel3

 

vigsel8

Bröllopskortet är från Tackkullen 14/12 1924. Emmy född 1900 gifter sig med Anders Olsson född 1891. Emmys Farmor Elsa är född i Klåddegärde och var syster med Börje Olsson.

Tärnor från vänster sett på bilden:
Karin född 1902 (syster till bruden)
Getrud Andersson född 1900 (kusin till bruden)
Johanna från Abbortjärn (kusin med brudgummen)
Emy Svensson från Hästryd
Signhild Olsson (syster till brudgummen)
Anita Olsson (syster till brudgummen)

Marskalken från vänster sett på bilden:
Hjalmar i Jordås (ingen släkt)
Adel från Abbortjärn född 1895 (kusin till brudgummen)
Frits Aronsson från Rinnarbacken
Lars från Abbortjärn (kusin till brudgummen)
Hilding Peterson
Klas Karlsson född 1895 i Klåddegärde (syssling till bruden)

Lilla flickan är Vera Bjurman (sommatgäst i Tackkullen)
Lilla gossen är Bertil Olsson född 1918 (son till brudgummens syster Hulda)

Bertils minne från bröllopet var att det serverades äggtoddy från en stor gryta och att all mat severades från lillstugan.

Text och bilder från mitt collage Klåddegärdes Historia som tillkom då jag startade en kamratcirkel i Klåddegärde 1996
©  Brigitte Ranniger