ponansa6
Påse jag fick när jag handlade i Ponderrosa 2001

Vi åkte upp den slingrande vägen till ”6000 feet” på väg mot Lake Tahoe där vi stannade till och såg alla hotellen och fina villor som hade en enorm utsikt där vi kom ifrån bl a Yosemite.  Skulle kunna jämföras med en av de finaste skidorterna i Schweitz. Vi körde mot Lake Tahoe och såg när vi kom till sandstranden hur det brann i norra lake Tahoe men uppfattade det ändå inte som så farligt så vi checkade in på ett hotell intill sjön.

Det fanns en salladsbar i närheten så vi passade på att äta innan vi skulle ta en längre promenad.

resor5
lake Tahoe 2001

”Fun things to do at Lake Tahoe” stod det på en fiffig banderoll som vi passerade under promenaden. I beachen var det en perfekt ”picnic area”, man kunde hyra en ”bicycle”, eller flyga en romantisk ballongtur över lake tahoe och bonansa, se teater med shakespeare och så hade dom parader och festivaler med fyrverkerier (men inte när vi var där) Många butiker och även casinon för dom som gillar det. Det fanns även ”carriage rides” man kunde åka häst och kärra www.sleighride.com

Vi hade gått i flera timmar och tittat på så mycket och hade tänkt att åka till ponderosa nästa dag om skogbranden hade ”mojnat” av. Då märkte vi att vinden ökat och närmade sig söderut där vi var. Flera brandkårar och poliser ryckte ut mot norra Lake Tahoe och nu kändes brandlukten väldigt starkt. Vi såg hur elden rasade i skogen på andra sidan sjön och hur fort den försökte slingra sig och följa med dit vinden drog med fart.

Helikoptrar kom och små flygplan slängde ner vatten från planet. Folk ställde sig vid sandstranden och pekade oroande mot norra Tahoe och sa att de var rädda att branden skulle sprida sig snappt neråt södra Lake Tahoe där vi var. Plötsligt så tänkte jag hur högt upp vi var och hur brant väg det var ner om branden skulle sprida sig snabbt (vilket den redan gjorde) och hur många bilar som skulle stå i kö för att vilja komma snabbt först ner. Skulle vi bli omringade av elden så är det väl bara att ”hoppa i sjön och simma” lugnade jag min dotter och sa som jag brukar säga ”allt ordnar sig” vilket det gjorde till slut då branden ”mojnade” av frampå morgonen och vi kunde sova.

ponderosa2
Ponderosa 2001

 
 

 

Ponderosa i Bonansa ligger bland kullar,berg och ängar i närheten av Lake Tahoe. Vi svängde upp mot en anläggning som först såg ut som ett industriområde. Vi betalade 10 dollar var i inträde och gick upp i en lång backe och kom in en Wilda Western Main street som är uppbygd för filminspelning.

ponderosa4
Ponderosa 2001

Där fanns salonger, tandläkare,sheriffer,banker,gamla affärer ja allt som brukar vara med i gamla filmer. En cowboy från Oklahoma visade hur man gjorde med lasson och piskor. Därefter gick vi upp till ”familjen Cartwright`s”  ranch och det var verkligen en upplevelse. Kände igen precis hur det såg ut inne i huset  (från Tv filmen) speciellt då i den stora salongen där pappa Ben alltid satt framför sitt skrivbord och ofta hade kontroverser med sina söner. Speciellt var också köket och matrummet där hela familjen alltid satt och pratade tillsammans.

ponderosa1
Brigitte i Ponderosa 2001

 

Den stora öppna spisen minns jag också(i filmen) samt de skinnmöblerna som stod framför. I huset visades en video hur historien Cartwright började. Ranchen ägdes av en familj som sålde den till filmen som började spelas in 1959. Det var en speciell känsla att uppleva ”ponderosa” och hur det såg ut där cowboysen var där. Tårar blev det lite då och då speciellt när det visades en film när ”boysen” kom ridande i full fart ”Ben,Adam,Hoss och Little Joe”.

Det fanns mycket att titta på i den lilla westernstaden Bonanza. Man kunde äta pommesfrites, grillat eller och bara popcorn. Det var en westernchow igen med cowboys som sköt hej vilt. I en lada kunde man köpa souvenirer som handlade om cartwright,lake tahoe och indianer. Det fanns cheriffmärken med alla namn som man kunde köpa, böcker, T-chirts, glas, smycken och kläder. ”Wedding”! Ja man kunde gifta sig i den lilla kyrkan och sedan äta bröllopsmiddagen i saloonen eller välja ”Ice cream & Fudge”. Det var kul att gå in och titta i den gamla ”riding stables” stallet där hästarna fanns. Lika kul var det att gå in en ”western store” där man kunde se vad dom handlade i western förr.”Shotting galleri” och ”Pan for gold” kunde man också gå in och titta på. Ville man så tog dom kort på en i western kläder inne i ”Old time photos”

Vi hade en underbart trevlig dag 🙂


Anläggningen i Bonanza Lake Tahoe stängdes 2004