Det har regnat i två dagar nu och de är ju inte kul. Som tur är så ska det bli soligt från och med i morgon och hålla i sig minst i 5-6 dagar. Underbart!

Jag har tillbringat nu i 2 dagar att kolla i gamla sparade brev sen långt tillbaka. Svårigheterna är bara att det är skrivet på holländska, tyska men även på svenska. Min mamma pratade väldigt bra svenska. Desto svårare för mormor som pratade mest holländska och morfar tyska. Min helsvenska pappa hade svårt att förstå ibland vad hans frus familj och släktingar sa. Samma gällde säkert om mammas familj hälsade på här i Sverige och kanske skulle träffa pappas stora familj vid någons fest eller födelsedag.

Om mamma var i Tyskland eller Holland så skrev hon alltid på svenska. Det kunde däremot inte mormor och morfar göra när dom skrev flitigt till mamma i Sverige. Morfar skrev tyska på två sidor och oftast på skrivmaskin och mormor skrev för hand på holländska. Vilka olika skrivstilar dom hade. Speciellt mormors. Vacker speciell handstil.
Mormors syster och bror skrev också många brev till Sverige från Holland. Mamma hade också många vänner i Tyskland och släktingar som skrev. Det är jättekul att läsa men desto svårare att översätta.

Jag är ju född här i Sverige och bott här hela tiden förutom när jag bodde ett halvår i Tyskland hos mormor och morfar innan jag skulle börja skolan. När jag kom tillbaka till Sverige så kunde jag i början knappt prata svenska men det tog bara några dagar innan jag talade mitt modersmål igen.

Tänk vilken skillnad det är att få ett handskrivet personligt brev jämfört med ett mail. Förmodligen finns det heller inget intresse att spara gamla mail för vem vill läsa dom om 50 år tex. Det är ju lätt och smidigt att skriva i datorn men lite opersonligt och genomskinligt jämfört med handskrivet. Samtidigt så hade det ju varitt mycket lättare att översätta tex mormors text om hon skrivit på en skrivmaskin.

Om man nu vill släktforska så kan man ju spåra i gamla bilder och texter. Läser ett brev till pappa från mamma när hon besökte sina föräldrar i Tyskland sommaren 1952. Hittar sedan en bild på mig där jag är i Tyskland och där mormor håller mig i famnen. Då är jag knappt 1 år. Läser i brevet att mamma skrev att jag börjat gå. Pappa och flera av hans familj ska komma och hälsa på mamma och svärföräldrarna i Tyskland och stanna i 11 dagar. Pappas syster och brorsdotter skall fortsätta sen till Schweiz dit brorsdottern senare flyttar till.

Kan tänka mig att min mormor och morfar hade mycket att planera inför svenskarnas besök. I huset där dom bodde fanns flera rum och det fanns även andra ställen att övernatta. Mormor planerade vilka middagar och frukostar hon skulle duka fram och morfars uppgift var att visa gästerna runt till sådant som var intressant. Mycket av detta står i det sparade brevet från mamma sommaren 1952. Mamma skrev att hon och hennes föräldrar skickat telegram från Tyskland när pappas bror hade fyllt 50 år och frågade pappa hur festen var.

Kan tänka mig att pappa varit nervös att lämna gården i Sverige i 11 dagar. Hans bror bodde i en gård i närheten och hjälpte pappa säkert med att sköta djuren. Sen hade han två danska hyresgäster vid den tiden från Köpenhamn som fanns där. En av dom var konstnärer och det finns många sparade brev och bilder från dom.

Höet på åkern var säkert redan uppe på logen. Mamma har också skrivit att hon är glad att en av korna på gården i Sverige fött en kvigkalv.

Önskar alla en fin fortsättning på denna regniga onsdag