När jag var själv i Lillooet B.C. kanada augusti,september 2005 ville jag ta en endagstur till spökstaden Bralorne som ligger 13 mil nordväst från Lilloet och tre mil från Gold Bridge. Jag ville se Spökstaden Bralorne  men samtidigt så fasade jag för vissa delar av vägen dit. Jag och min dotter hade kört vissa delar av vägen mot Gold Bridge 2003 men tagit av 6 eller 7 mil innan Gold bridge mot indianreservatet Shalalth. För att komma till Shalalth måste man köra genom passet The Mission Mountain Road och där är enorma kurvor stup och inga räcken.

Vägen jag skulle köra mot Gold Bridge har också några stup som inte är så kul men jag bestämde mig att köra tidigt en morgon. Vädret var kanon och anledningen att jag ville köra tidigt var att jag helst inte ville möta några bilar på en sådan kurvig väg med stup.


Skolan i Gold Bridge 2005

Första samhälle man kommer till efter Lillooet är Gold Bridget och där fanns 2005 ett litet motell, en liten handelsbod och en bensinmack av äldre modell. Där fanns även en skola där det gick fyra elever.

Jag fortsatte att köra upp mot Bralorne ca 3 mil.

Det kändes kusligt att köra genom samhället med så många övergivna hus. Under glanstiden har det bott mellan 10  000 och 12 000 personer  som jobbade i guldgruvan och när jag var där 2005 bodde det 40 personer.



Det fanns hur många hus som helst som stod obebodda och ödsliga


Bralornes Museum

Museum i Bralorne

Varje år så korades en snö/isprinsessa i Bralorne och fick bära denna vackra klänning med cape till.

 


När gruvan var igång förr då fanns det ett sjukhsu i Bralorne

Jag pratade med en dam som hade hand om museumet och frågade om några svenskar hade varit på besök där. Hon sa att norrmän hade åkt skidor inte så lång därifrån och att en svensk kvinna hade jobbat där då gruvan hade varit öppen. Det fanns ju mycket att jobba med eftersom det fanns många som var nere i gruvan som behövde både mat,övernattning,kläder,sjukvård,frisörer ja man kan ju tänka sig så allt fungerar i ett större samhälle där det finns så mycket folk.


Så här såg det ut hos frisören


Snökedjor behövdes för att ta sig fram med bilar under vintern


Många vaskade efter guld


Delar som använts tidigare i gruvan

Jag åkte upp till en del av gruvan med avråddes att gå omkring där själv eftersom det fanns björnar i området och man bör helst he en hund med sig. Jag gick omkring och tog lite bilder och filmade innan jag körde tillbaka.

När jag var där hade någon köpt gruvan igen och det vore intressant att veta om många börjat flytta tillbaka till Bralorne och börjar renovera de många husen som stod ödsliga. Om en gruva läggs ner försvinner folket och om en gruva kommer igång igen kommer folk tillbaka.