Mor och dotters äventyrsresa i Nordamerika 2003
Lägsta punkt: Kootenai River (ca 900 m)
Högsta punkt: Granite Peak (ca 4 200 m)
Befolkning: ca 902 195
Indianstammar: 11 stammar, 7 reservat
Huvudstad: Helena
Antal samhällen/städer: 126
Symboler:
-
Landsfågel: Western Meadowlark
-
Landsträd: Ponderosa Pine
-
Landsdjur: Grizzlybjörn
-
Landsfisk: Cutthroat Trout
-
Landsgräs: Bluebunch Wheatgrass
-
Landsfossil: Anknäbbad dinosaurie
-
Landsmotto: Oro y Plata (guld och silver)
Viktigaste näringar:
-
Jordbruk
-
Turism
-
Mineralutvinning
-
Trä- och pappersprodukter
-
Byggnation
Du märker att du är i Montana när…
-
Du får en känsla av ett riktigt cowboy- och indianland, högt beläget.
-
Naturen är storslagen och vildvacker.
-
Du passerar genom små Vilda Västern-städer.
-
Snön kan ligga kvar i bergen ända till juni.
-
Du kör genom minst tre indianreservat.
-
Någon i baren beställer en ”ditch” (bourbon & vatten).
-
Du ser barer med namn som Mint, Oasis eller Stockman.
-
Du korsar floderna Clark Fork eller Missouri River flera gånger.
-
På TV visas lättsamma komedier eller hjärtskärande tragedier.
Montanas indianer
De ursprungliga folken följde bisonhjordarna som fanns i överflöd i bergen. De flesta stammar kom till Montana efter 1700-talet. Hästar fick de från spanjorerna, och vapen från nybyggarna. På 1880-talet dominerade buffelekonomin, men den ledde också till att ursprungsbefolkningen trängdes undan. Sjukdomar från de vita spreds och fick förödande konsekvenser.
År 2003 var cirka 9 % av Montanas mark indianägd. Reservaten är fortfarande en sista tillflykt – och kanske den sista chansen att bevara kulturen. Många reservat satsar på att stärka ekonomin för att kunna föra traditionerna vidare.
När reservaten i Montana etablerades:
-
Blackfeet: 1851
-
Crow: 1851
-
Flathead: 1855
-
Fort Belknap: 1888
-
Fort Peck: 1888
-
Northern Cheyenne: 1884
-
Rocky Boy’s: 1916
Exempel på reservat vi passerade:
Blackfeet – 9 000 medlemmar (2003)
Namnets ursprung: svart aska på mockasiner. Ligger i nordvästra Montana, nära Glacier National Park. De odlar vete och korn, tillverkar blyertspennor och driver Museum of the Plains Indian.
Crow – 7 000 medlemmar
Namnet ”Apsalookè” betyder ”barn av den skarpnäbbade fågeln”. Reservatet ligger nära Billings. Det finns en gruva, men det torra landskapet gör jordbruk svårt. Ett måste är att besöka Little Bighorn Battlefield National Monument.
Flathead – 6 700 medlemmar
Ligger mellan Missoula och Kalispell. Här finns timmerindustri, ett hotell i Polson (Kwataqnuk), elektronik- och båtindustri samt vacker natur vid Flathead Lake och Mission Mountains.
Fort Belknap – 2 800 medlemmar
Ligger i norra Montana. Här erbjuds guidade turer bland tipis och buffelmarker. Picnicplatser och camping finns också.
Northern Cheyenne – 5 600 medlemmar
Ligger i sydöstra Montana. Här finns kolgruva, skola och olika tillverkningsföretag.
Fort Peck – 6 800 medlemmar
Ligger nära gränsen till både North Dakota och Kanada. Har verksamheter inom elektronik, olja och jordbruk.
Rocky Boy’s – 2 500 medlemmar
Ligger nära Bears Paw Mountains. Här arbetar man med skolor, hälsovård och traditionell tillverkning. Namnet ”Rocky Boy” kommer från en felöversättning av ”Stone Child”.
Bisonoxar och vår första brunbjörn
Vi körde från Idaho mot Polson i Montana med målet att nå Glacier National Park. Vi planerade en rundtur via Wyoming och tillbaka upp genom västra sidan av parken till Alberta, Kanada.
Naturen var hänförande. Vi passerade Flatheadreservatet och kom till National Bison Range i Moiese. Inträdet var 4 dollar. Vi körde upp på en brant grusväg utan räcken – hisnande!
Plötsligt såg vi något brunt röra sig på en kulle – vår första vilda björn! En fantastisk upplevelse. Senare såg vi stora bisonhjordar. Man får absolut inte lämna bilen – bison är livsfarliga om de blir provocerade.
En stor buffeltjur stod plötsligt mitt på vägen. Vi höll andan och körde försiktigt vidare. Långt bort i en dal visade sig en regnbåge – en oförglömlig syn.
Polson
Polson ligger vid Flathead Lake, nedanför Mission Mountains. Vi hittade ett motell nära sjön – det blåste isande kallt från glaciären. På en pub träffade vi en man som berättade om sitt liv i Alaska. Han sa att han tjänat 70 dollar i timmen som vägarbetare där (2003).
Vi hörde berättelser om hur delar av reservatmark sålts – ofta mot äldre generationers vilja. Enligt mannen fanns det problem i vissa samhällen, t.ex. med alkoholism och våld. Man vet inte vad som är sant, men det berörde.
Deer Lodge
Vi passerade Missoula (som inte kändes så inbjudande just då) och fortsatte till Deer Lodge. Där hittade vi ett mysigt motell i västernstil – billigare än Super 8 och med badkar. Motellägaren blev rörd – hans farföräldrar hade emigrerat från Sverige.
Vi gick till en pub och hade en trevlig kväll. Morgonen efter fixade vi egen frukost på rummet – ett tips är att alltid fråga om kaffekokare eller handla kaffe på bensinstationer.
The Old Montana Prison Museum
I Deer Lodge besökte vi det gamla fängelset från 1871, delvis skadat i en jordbävning 1959. Här fanns stora matsalar, bagerier, tvätteri och till och med teater.
Vi såg cell nr 1 där ”Turkey Pete” satt 1918 för två mord. Fångarna fick duscha två gånger i veckan. I källaren låg de ökända svarta cellerna – ”The Black Box Cells”. Här satt farliga fångar i upp till tio dagar med bara bröd och vatten. Det var fruktansvärt att föreställa sig deras lidande.
Fortsättning följer – nästa anhalt: Virginia City 🐎