26juni80

Om du vill gå in i en visuell upplevelsekaramell, känna dåtidens vingslag, se filmer, läsa berättelser om Gripsholm så missa inte att besöka Sjöfartmuseumet här i Göteborg.  Bestig som jag gjorde igår röda mattan och öppna dörren där det står……

26juni84

Amerikafeber.

26juni86

Svenska amerikalinjen utgick här ifrån Göteborg. Ja terminalen finns kvar mitt emot sjöfartsmuseumet.

26juni90

Varför ville så många sen långt tillbaka lämna Sverige och börja sitt nya liv i USA? I miljon svenskar utvandrade för dom var trötta på skriande orättvisor och ville finna en annan bättre tillvaro. Det var bönder med sina familjer som emigrerade först. Ville hitta möjligheter att tjäna pengar och känna demokratisk frihet. Sedan emigrerade ensamma unga kvinnor och män. Kanske för att hitta kärleken och uppleva äventyr. Svenska amerikalinjen etablerades 1915. Emigrantresorna pågick fram till till New Yorks börskrasch 1929. Efter andra världskrigets slut koncentreras turerna återigen och blir exklusiv kryssning och turistförströelse. Svenska Amerika linjen läggs ner 1975.

Jan Myrdal har skrivit en bok som beskriver hur han upplevde färden över till USA i M/S Kungsholm 1938 som liten pojke.

http://www.adlibris.com/se/e-bok/en-annan-varld-9789189426436

Kan detta månne varit sjökaptenen på några av de flytande palatserna?

26juni090

Jag rekommenderar ett spännande besök i utställningen. Var bl a kul att se filmer på en skärm vad dom gjorde inne i lyxfartygen. Herregud vilken lyxmat gästerna fick smocka i sig eller jag menar finäta. Exklusiva buffer där så gott som varje rätt var dekorerat med enorm omtanke. Majoriteten av passagerarna verkar ha varit äldre rika kvinnor.

Tänk vilka olika yrkeskategorier det fanns som jobbade på färjorna. Dom viktigaste var dom som jobbade i maskinen fartygets hjärta och även dom som jobbade i köket. Jobbade även flera florister som hade ansvar för dagliga blomsterdekorationer.

Jag känner definitivt att jag vill göra ett besök igen.

http://goteborg.se/wps/portal/sjofartsm